A la clínica SiDent sabem com de molestes i doloroses poden ser les aftes bucals.

Saps què hi ha persones que mai no tindran cap afta bucal!, si tu no ets una d’elles continua llegint.

 Aquí tens unes recomanacions per fer-les més lleugeres.

 

 

QUÈ  FA APARÈIXER LES AFTES BUCALS?

Les aftes bucals o nafres són lesions que apareixen a la mucosa oral poden aparèixer al llavi, als marges de la llengua, fons dels llavis i al paladar. Tenen un aspecte rodó o ovalat, el centre és com grogós i al voltant hi ha un halo vermell. Són lesions doloroses i molestes, fan més dolor quan mengem, hi ha aliments que poden fer que augmenti el dolor. Curen soles en uns 10-15 dies, sense deixar cicatrius. No acostumen a fer febre.

Es desconeix perquè surten les aftes, es relaciona amb una reacció immunològica contra les bateries que habitualment tenim a la boca.

Les aftes poden aparèixer soles una única afta o per grups.

Hi ha una certa predisposició genètica, les causes més comunes són:

  • Al·lèrgies alimentàries
  • Falta de vitamines
  • Canvis hormonals
  • estrès

També hi ha aftes que es produeixen per traumes o ferides fetes per:

  • Pròtesis dentals
  • Brakets o altres tipus d’ortodòncies
  • Mossegades accidentals
  • Cremades amb aliments
  • Fer un mal ús del raspall de dents

QUIN ÉS EL TRACTAMENT DE LES AFTES BUCALS?

No hi ha tractament per curar les aftes, elles soles curen entre 10-15 dies. El que si podem fer és utilitzar gels o col·lutoris per disminuir el dolor i la inflamació.

Es poden utilitzar productes en forma de gel o esprai o col·lutori.

Un anestèsic local ens pot alleugerir les molèsties ràpidament.

És recomanable evitar menjar molt condimentats amb espècies o àcids com els cítrics o vinagres i alcohol. Aquests aliments poden augmentar el dolor. Altres aliments a evitar són les patates o la sèmola, aquest es poden adherir a la ferida. Aliments durs com torrades o pa dur, és millor reduir la ingesta que ens els podem clavar.

Si hi ha molt dolor pot ajudar algun antiinflamatori tòpic o oral en forma de gel o col·lutori o pastilles. Si optem per una pastilla, aquesta sempre l’hem d’ingerir.

Els gels i col·lutoris específics per ajudar a cicatritzar ferides també són antisèptics i ens ajuden a evitar que s’infectin.

Hi ha molts productes al mercat, que contenen principis actius com l’àloe vera o l’àcid hialurònic que funcionen molt bé per ajudar la cicatrització de l’afta o nafra.

Si t’agraden els remeis casolans, pot bullir aigua amb farigola i quan estigui freda, fer glopejos la farigola és un antiinflamatori natural.

ESPECIALISTA EN ODONTOLOGIA GENERAL I ODONTOLOGIA MÍNIMAMENT INVASIVA ET RECOMANARÀ LA MILLOR SOLUCIÓ PER AL TEU CAS